Boeksprekers


Boeksprekers 2019
passie voor literatuur, lezen en taal

Vrijdag 22 november 2019, 20u
CC De Ververij, Zuidstraat 19
Ronse

Panelgesprek
Presentatrice Fien Sabbe gaat in gesprek met enkele 'bevlogen' auteurs:
Jan Hautekiet, Christophe Vekeman, Sanne Huysmans en Pascale Platel.
MT Moon zorgt voor muzikale intermezzi.

Gratis toegang. 
Inschrijven via bibliotheek@ronse.be of 055 23 28 62 of via de webshop
Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.




De gasten
Fien Sabbe
Fien Sabbe is een Vlaamse presentatrice van o.a. het literaire programma Uitgelezen (Vooruit Gent). Ze was ook jarenlang een vaste waarde op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent.

Jan Hautekiet
Jan Hautekiet valt niet in één hokje onder te brengen. Hij werkte 40 jaar voor de openbare omroep (bij Radio 1, Studio Brussel en Klara). Nadat hij het radiovak leerde, richtte hij mee Studio Brussel op, waar hij in 1998 nethoofd werd. Vier jaar later ging hij in die functie over naar Radio 1, tot hij in 2007 strategisch adviseur werd voor de omroep.
Daarnaast is Hautekiet ook producer en muzikant. Hij schrijft ook over heldere communicatie en , zo bvb. in 2015 Heerlijk Helder. Sinds 2018 is hij tevens voorzitter van Sabam. 

Christophe Vekeman
Christophe Vekeman is een belezen auteur / dichter / performer. Hij publiceerde in de loop van zijn tot nog toe twintigjarig schrijverschap zestien boeken. Zijn jongste, zonet verschenen roman heet Cruise. Daarnaast schrijft hij vaak in kranten over literatuur en verzorgt hij al zes jaar lang een gesmaakte boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou. Het Nederlands behoort tot de grote liefdes van zijn leven.

Sanne Huysmans
Sanne Huysmans debuteerde in 2017 met de roman Rafelen. Niet voor niets doceert ze bellettrie - schone letteren - want het liefst gebruikt ze in haar teksten een rijke doch soepele taal. Als schrijver en als lezer houdt ze van de beschouwende blik, de afzijdigheid, het indirecte. De filosofie is daarom nooit ver weg.

Pascale Platel
Pascale Platel poseert, presenteert, publiceert, maar in de eerste plaats is ze verhalenvertelster. Ze noemt zicht zelf een ‘bricoleuze’. Samen met tekenaar Steve Michiels schreef ze Baby Pop en Billie Boef. Ze schreef ook verschillende monologen en theaterstukken.


Jouw rol
Ook jij kan een actieve rol spelen in het delen van leesplezier! Vul een Boeksprekers lezerstipkaartje in. Je vindt de kaartjes in de bibs van Brakel, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse en Wortegem-Petegem. Meerdere tips geven kan natuurlijk ook. De kaartjes zullen begin oktober beschikbaar zijn.


Op 22 november delen we boekenbonnen uit tussen de tipgevers en laten we de aanwezigen delen in al dat moois ...






Boeksprekers 2017

Zondag 15 oktober 2017, 16u
Gemeenteschool Brakel
Steenweg 93

Panelgesprek

Presentatrice Ihsane Chioua Lekhli gaat in gesprek met
een belezen journaliste/presentatrice: Phara de Aguire
een belezen filosofe/auteur/ tv-maakster: Alicja Gescinska
een belezen dichter/performer: Charlotte Van den Broeck
een belezen zanger/jeugdauteur: Peter Slabbynck

De namiddag staat in het teken van lezen, boeken, leesplezier ... Ook de Boeksprekers lezerstips komen aan bod.
Het jonge trio Leán zorgt voor muzikale animatie. Het ensemble bestaat uit  Silke Clarysse (gitaar), Otto Kint (contrabas) en Gielis Cautaers (percussie).

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis!
Graag vooraf reserveren: 055 421245 of brakel@bibliotheek.be


De gasten

Ihsane Chiou Lekhli
Ihsane Chioua Lekhli studeerde Germaanse talen (Nederlands-Engels) aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde een lerarenopleiding aan dezelfde universiteit. Met haar scriptie “Meertaligheid en intertalige interferenties bij migrantenjongeren” won ze in 2007 de Klasseprijs, de prijs voor de beste onderwijsscriptie.Na haar studies stelde ze zich kandidaat voor diversiteitsstages bij de VRT, waarmee dat bedrijf mensen met een migratieachtergrond wou aantrekken. Ze werd geselecteerd en ging in 2008 aan de slag als redacteur voor Vlaanderen Vakantieland. Van september 2009 tot maart 2013 werkte ze op de redactie van het programma Volt. Sinds april 2013 werkte ze achter de schermen bij De zevende dag. Op 1 september 2013 startte ze met de presentatie van het programma, samen met Ivan De Vadder. Ihasane sprong ook af en toe bij voor Het Journaal. Vanaf medio 2017 gaat ze aan de slag bij Het Journaal en verlaat ze De zevende dag.
Sinds academiejaar 2017-2018 is ihsane actief als lector aan de Erasmushogeschool Brussel waar zij het vak Nederlands doceert. 


Phara de Aguire
Phara de Aguirre is journaliste en ex-presentatrice van de VRT-programma's Terzake en Phara. Vanaf 7 januari 2008 presenteerde ze op Canvas het praatprogramma Phara met sportverslaggever Lieven Van Gils.
Phara de Aguirre werd in 2001 bekroond met de HA! van Humo. Op 27 maart 2009 en op 6 maart 2010 kreeg ze de Vlaamse Televisie Ster voor Beste Presentatrice op het gala van de Vlaamse Televisie Academie.
Vanaf 6 oktober 2011 was Phara de Aguirre de presentatrice van Panorama, waarvoor ze ook reportages maakte. In december 2013 werd haar reportage Liefde in tijden van kanker uitgezonden op Canvas. De Aguirre overwon zelf borstkanker. 
Vanaf september 2015 was ze de presentatrice van Koppen. Daarna begon ze voor Canvas een programma te maken over vluchtelingen. Het project zal vijf jaar duren en daardoor pas in 2020 op tv komen. Vanaf medio 2017 is ze samen met Xavier Taveirne presentatrice van De zevende dag.

 Alicja Gescinska
Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster.In 1988 vluchtte ze met haar ouders uit het communistische Polen naar België. Alicja raakte bekend met De verovering van de vrijheid, een bekroond boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid.  Sindsdien schrijft ze regelmatig essays, opiniestukken en recensies. Van 2012 tot 2014 verzorgde ze Alicja in Letterenland, een tweewekelijkse kroniek in de boekenbijlage van De Morgen waarin ze een filosofische gedachte exploreert aan de hand van wat ze leest.
In 2013 trok ze met haar gezin naar de Verenigde Staten waar ze doceerde.
In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. Daarin vertelt Gescinska het verhaal van verschillende soorten liefde die tegen elkaar aan schuren: de moeizame liefde tussen een vader en zijn dochter en de onverhoedse liefde tussen een ouder wordende professor en zijn studente. Het boek werd zopas bekroond met de Debuutprijs.
Sinds het najaar van 2016 was en is ze te zien in het levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust op Canvas waarin ze filosofische gesprekken voert met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars.

Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck is een Vlaamse dichter uit Turnhout. Na een diploma Taal- en Letterkunde behaald te hebben aan de UGent, ging ze woordkunst studeren aan het conservatorium van Antwerpen. 
In 2013 stond ze in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd. Ze maakte deel uit van het Turnhoutse Collectief Dichterbij en van het losse samenwerkingsverband 10 op de Schaal van Dichter, dat in mei 2015 onder die naam een cd met poëzie op de markt bracht. In het Poëziebordeel van Vonk en Zonen, Ondernemers in de letteren, treedt zij van bij aanvang op als Lulu Wedekind. Ze tourde mee met Saint Amour 2015. In september 2015 mocht ze de 33ste Nacht van de Poëzie in Utrecht afsluiten.
In januari 2015 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut Kameleon met beeldende, verhalende gedichten. Op gedichtendag 2016 werd aan Carlotte Van den Broeck de Herman de Coninck Debuutprijs toegekend. In oktober 2016 verzorgde zij, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. Elke week verschijnt trouwens in De Standaard een brief van en naar Arnon Grunberg.
Haar tweede dichtbundel, Nachtroer, verscheen in 2017.
 

Peter Slabbynck
Peter Slabbinck zette zijn eerste muzikale stappen omstreeks 1978 met de The Bungalows, later Red Zebra. In 1980 nam de band deel aan Humo's Rock Rally en behaalde een finaleplaats, niet veel later brachten ze hun debuutsingle en grootste succes I Can't Live in a Living Room uit.
Na het uiteenvallen van de groep keerde Peter in 1993 terug naar het podium met de De Lama's en later opnieuw met nieuwere versies van Red Zebra.
Ook politiek/maatschappelijk was Peter Slabbynck actief, onder meer met het Brugs Actie Front (BAF). Deze solo-organisatie stelde zich als doel om kritisch en ludiek op de actualiteit in te spelen.
In 2012 trad hij samen met Tine Vandenbussche op met het kindertheaterstuk De Windhond. Het stuk ging in première Bij De Vieze Gasten te Gent.
Peter schreef verschillende jeugdboeken: Het neusje van Paulien, De bolletjestrui, Het huis in het midden van de straat en De Eifeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk.
 


Trio Leán
Leán is het trio van Silke Clarysse, Otto Kint en Gielis Cautaers. In 2014 ontmoetten ze elkaar in het Brusselse en besloten om samen hun passie voor wereldmuziek naar buiten te brengen.
Silke studeerde klassieke gitaar aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Raphaella Smits en Adrien Brogna.
Gielis volgde er slagwerk bij Leo Ouderits en ging vervolgens voor twee jaar jazzvibrafoon studeren bij Guy Cabay aan het Conservatoire de Bruxelles.
Otto studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Christophe Wallemme, Christophe Devisscher en Bart Denolf.


Jouw rol

Ook jij kan een actieve rol spelen in het delen van leesplezier! Vul een Boeksprekers lezerstipkaartje in. Je vindt de kaartjes in de bibs van Brakel, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse en Wortegem-Petegem. Meerdere tips geven kan natuurlijk ook. Er is keuze tussen 6 vintage kaartjes.

Op 15 oktober delen we boekenbonnen uit tussen de tipgevers en laten we de aanwezigen delen in al dat moois ...



Populaire posts van deze blog

Derde bevlogen pen: Eva Daeleman in Oudenaarde

Tweede bevlogen pen: Jean Blaute in Maarkedal

Vierde bevlogen pen: Ruben Van Gucht in Kluisbergen